Na predsavzatie, aby som žila zdravo veru nemusím čakať až na prvý deň v roku. ? Každý jeden deň z tých 365, ktoré pre nás rok má, venujem aspoň pár sekúnd tomu, že ďakujem Bohu za zdravie! Venujem ich tomu, že premýšľam nad láskou k vlastnému telu, láskou k existencii na tejto planéte, nad láskou k bytiu !!! Milujem život a viem, že ešte nič neviem…:) ! Milujem život a viem, že veľkú časť nášho zdravia / ak nie úplne celé / máme vo svojich rukách. Naše dnešné rozhodnutia ovplyvňujú naše ďalšie dni… a preto sme pozvali do našej rodiny PRIATEĽSKÉ BAKTÉRIE :)..

Každý z vás už určite kupoval v lekárni malý zázrak za nie malé eurá – nášmu storočiu sa hovorí aj STOROČIE PROBIOTÍK! Telo ich nutne potrebuje, my ich nevieme ľahko získať / myslíme si to / a preto letíme do lekárne…Aká je teda funkcia probiotických “priateľských” baktérií v našom tele???

Pri súčasnom nie veľmi zdravom životnom štýle ich pomoc potrebujeme stále viac. Naša imunita klesá, tráviaci systém je ohrozený ochoreniami, stres sa podpisuje na našom zdraví. Priateľské baktérie ( tak ich rada volám ❤️ ) udržiavajú rovnováhu v našich črevách, stimulujú imunitný systém, vyvolávajú zásaditú reakciu v organizme ( aj keď chutia kyslo ), odkysľujú organizmus, detoxikujú telo, zamedzujú zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, prečisťujú ich, pomáhajú nám riešiť problémy s trávením, vysporiadať sa s rôznymi vírusmi, baktériami, či premnoženými kvasinkami. Ich účinky by som asi právom nazvala “liečivé” … Tento druh priateľských baktérií výrazne pomáha pri liečení problémov s aknóznou pleťou a zápalmi v pokožke…

Zdrojom týchto priateľských baktérií vo veľmi hojnom množstve je napr. KEFÍR VYROBENÝ Z KEFÍROVEJ “HUBY” / kefírových zŕn. Že ste to ešte nikdy nepočuli ??? Predstavte si, že kefírové zrná sú vraj viac ako 5000 rokov staré. ( ale nie tie moje, ktoré mám doma, to je jasnééé ) Tento pomocník nám pripraví božský, lahodný kefír nabitý probiotickou kultúrou, kedykoľvek v pohodlí domova, s veľmi nízkymi nákladmi. Je ho výroba je veľmi jednoduchá a časovo vás vôbec nezaťaží. Doporučuje sa piť denne a chuť kefíru si zamiluje celá rodina.

 

Čo teda potrebujeme???

  • plnotučné mlieko ( čerstvé, my používame prevarené, vychladnuté z mliečnych automatov ). Kefírová kultúra v mlieku spracováva laktózu (mliečný cukor), kefír je oveľa ľahšie stráviteľný aj pre ľudí, ktorý majú s laktózou problémy.
  • čistý pohár
  • sýtko s plastovou mriežkou ( kefírová kultúra nesmie prísť do kontaktu s kovovými predmetmi )
  • kefírovú hubu ( keď tá naša znova povyrastie, rada vám darujem 😀 )

A môžeme sa pustiť do toho…. kefírovú hubku ( ja tú našu tak krajšie volám, lebo si to zaslúži 😀 ) zalejeme studeným mliečkom, zakryjeme papierovou vreckovkou, aby sa do pohára nedostali nečistoty a necháme baktérie, aby pracovali 🙂 v izbovej teplote cca.12 – 24 hod. Hotový kefír spoznáte ľahko, v pohári sa vám vytvorí oddelená voda a hustá kefírová časť. Takto pripravený kefír premiešajte, prelejte cez sýtko a konzumujte hneď, alebo ho skladujte cca. 1 -2  dni v chladničke. Pohár opláchnite, hubku oplachovať nemusíte každý deň, stačí raz za týždeň, znova zalejte mliekom a môžete sa tešiť na novú dávku kefíru. Ak niekam cestujete, alebo si chcete dať od kefíru pauzu, vyumývajte hubku, vložte ju do pohára s vodou a uchovávajte v chladničke, prípadne si ho zoberte kľudne so sebou :).

 

Ak máte otázky ohľadom našej kefírovej hubky 🙂 pýtajte saaaaa….  🙂

 

ladyD

 

Message Us